România se situează pe cea mai bună poziţie dintre statele vecine la capitolul libertate economică într-un clasament realizat de institutul canadian de cercetare Fraser, în care sunt analizate 144 de ţări, aceasta urcând de pe poziţia 48 ocupată în 2011 pe locul 36 anul acesta.
Raportul Economic Freedom of the World Report 2012 analizează în ce măsură politicile şi instituţiile unei ţări susţin libertatea economică prin intermediul a 42 de indicatori care se grupează după cinci criterii: dimensiunea aparatului bugetar, sistemul legislativ şi drepturile de proprietate, accesul la finanţare, libertatea comerţului internaţional şi gradul de reglementare al pieţelor.
România a surclasat ţările din regiune, (Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia şi Ucraina) cu un puntaj total de 7,41, maximul posibil fiind 10. În ceea ce priveşte dimensiunea aparatului bugetar, România a avansat puternic cu 27 de poziţii faţă de anul anterior, până pe locul 49, văzându-se astfel rezultatele restructurărilor de personal făcute în sistemul public în anul 2010. Însă, la capitolul legislaţie România a coborât 4 locuri, până pe 65. În cazul accesului la finanţare şi al libertăţii comerţului internaţional România a pierdut 3 poziţii, respectiv 5, ajungând pe locurile 52 şi 30. La nivelul de reglementare al pieţelor, Fraser a plasat România pe poziţia 50, în creştere cu 24 de locuri. Gradul de reglementare a pieţei se calculează ţinând cont de trei criterii: legislaţia pieţei creditelor, a pieţei muncii şi a mediului de afaceri.
Topul libertăţii economice la nivel mondial
În raportul de anul trecut, Ungaria cu locul 15 şi Bulgaria cu locul 28 s-au situat cu mult înaintea României, care a ocupat abia poziţia 48.
Potrivit topului, România (36) şi Bulgaria (45), cele mai sărace state din Uniunea Europeană, au reuşit să obţină un punctaj mai bun privind libertatea eco