Intri în panică dacă nu ai telefonul în preajmă? Îţi ieşi din fire dacă nu-l găseşti? Acestea sunt doar două dintre cele mai frecvente „simptome" ale adicţiei de telefon. Specialiştii au găsit însă o soluţie.
Ai un telefon de rezervă în cazul în care ţi se strică cel pe care-l foloseşti în mod normal? Îţi verifici mobilul chiar şi în miez de noapte? Te panichezi dacă nu ai telefonul la îndemână, iar inima începe să-ţi bată cu putere dacă nu-l găseşti?
Dacă răspunsul este „da" la oricare dintre aceste întrebări, atunci este posibil să suferi de nomofobie - dependenţă de telefoane mobile.
Psihologul Elizabeth Waterman a găsit o soluţie pentru această problem şi a început să organizeze sesiuni de terapie în Morningside Recovery Center din California.
„Dependenţii de telefoane se tem să nu se deconecteze de la lumea exterioară. De aceea, noi vrem ca aceştia să înţeleagă că oamenii nu-i vor uita dacă nu-i pot contacta câteva zile şi nici că este sfârşitul lumii dacă nu au acces rapid la informaţii. Se pot pune la current cu noutăţile mai târziu şi aşa pot duce o viaţă fericită", explică specialistul pentru latimes.com.
Terapia celor 10 zile
Terapia nu este uşoară, însă „vindecarea" necesită sacrificiu.
Metoda folosită de medicul Waterman este destul de drastică. Pacienţii care ajung în centrul de tratament sunt obligaţi să renunţe 10 zile la telefon sau orice alt gadget.
Pentru a face faţă anxietăţii, specialiştii îi învaţă pe pacienţi tehnici de distragere a atenţiei. Cele mai folosite sunt: plimbarea mâinilor pe sub apă, jocul cu nisip, comunicarea directă cu prietenii.
Scopul acestei terapii este ca dependenţii să ajungă la concluzia că lumea nu se prăbuşeşte dacă stau 10 zile fără mobil.
„Tratament" mai blând
Pentru cei care nu au ajuns încă să f