Deşi au venituri mici, pensionarii de azi se pot considera norocoşi: pentru ei statul a găsit ceva bani. Pentru angajaţii care mai au vreo 20 de ani până la pensie, situaţia este însă dramatică. Datele statistice arată că, peste ani, statul va putea plăti doar 15% din pensie, pentru că numărul angajaţilor se va tot reduce. Deşi au venituri mici, pensionarii de azi se pot considera norocoşi: pentru ei statul a găsit ceva bani. Pentru angajaţii care mai au vreo 20 de ani până la pensie, situaţia este însă dramatică. Datele statistice arată că, peste ani, statul va putea plăti doar 15% din pensie, pentru că numărul angajaţilor se va tot reduce.
Sociologii şi economiştii sunt în alertă după ce unul dintre cele mai negre scenarii în ceea ce priveşte România pare să se adeverească. ““În momentul în care persoanele născute în perioada 1965-1972 vor ieşi la pensie nu vor mai exista resurse, în cadrul sistemului actual, pentru a li se putea plăti o pensie mai mare de 15% din ultimul salariu”, a declarat Ion Giurescu, vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Dacă generaţia celor născuţi între anii 1965-1972, adică aşanumiţii “decreţei”, este extrem de numeroasă, imediat după Revoluţie, România s-a confruntat cu un declin demografic. Studiile arată că numai în 1990 s-au înregistrat un milion de avorturi, iar în ultimii 20 de ani rata fertilităţii a săzut de la 1,3 la 1,1 copii născuţi de o femeie.
La această discrepanţă dintre generaţii se adaugă şi migraţia românilor peste graniţă. Numai în ultimii ani România a pierdut, se pare, aproape trei milioane de adulţi, care au ales să trăiască în străinătate.
Astfel, România ar putea ajunge în colaps în următorii ani. “După 2030, când generaţiile născute după 1965 vor atinge vârsta de 65 de ani, un val suplimentar de pensionari va trece din zona de contribuitori în zona de benefici