Muzeul de Artă Populară Constanţa este locul unde elevii redescoperă frumuseţile artei populare.
De aproximativ doi ani şi jumătate, elevii învaţă la Muzeul de Artă Populară din Constanţa despre tradiţii şi obiceiuri. Păpuşile improvizate în costume tradiţionale sunt preferatele copiilor de toate vârstele. „Cel mai mult le-a plăcut costumul popular, pentru că noi am îmbrăcat o lingură din lemn în costum şi asta presupunea foarte multă muncă, dar ieşea şi o păpuşă care lor le plăcea, pentru că se făceau în miniatură o cămaşă, catrinţe, tricolor pentru cingătoare, o maramă, găseau ei o pânză subţire, o tăiau etc. Cei de clasa a IV-a pun cele mai multe întrebări şi vor să facă ei totul. Pe parcursul lecţiilor practice, copiii constănţeni au realizat costume populare, au încondeiat ouă pascale, au creat mărţişoare, felicitări, au pictat icoane. În primul rând, aşa se face educaţie. Vezi costumele în expoziţii şi reţii cât reţii, dar e altceva când le şi realizezi", a precizat directorul Muzeului de Artă Populară, Maria Magiru.
După cum ne-a mai spus directorul Maria Magiru, atelierele ar urma să-şi înceapă activitatea începând cu luna octombrie.
Şi pentru că renumele atelierelor muzeale a ajuns până în capitală, luna viitoare va fi organizat la muzeul din Constanţa un atelier împreună cu bucureştenii. „Mai avem o manifestare împreună cu Muzeul Ţăranului Român, cu invitaţi specialişti de acolo care să vină cu experienţa lor, din domeniul atelierelor muzeale, ce fac ei cu copiii din Bucureşti. Vom face un atelier muzeal împreună cu specialiştii de acolo", a conchis directorul instituţiei din Constanţa. Tema din acest an, propusă de oaspeţi, va fi cojocăritul, copiii urmând să înveţe cum se lucrează cu blana.
Ocupaţii şi meşteşuguri tradiţionale în Dobrogea
În prezent, la Muzeul de Artă Populară este deschisă expoziţia „Ocupaţii şi meşteşugu