Comisia Europeană a adoptat pe 21 septembrie o propunere ce prevede aplicarea normelor de etichetare referitoare la prezenţa organismelor modificate genetic (OMG) în alimente, în cazul mierii ce conţine polen de la o plantă modificată genetic, potrivit www.europa.eu.
Acest aspect a apărut în contextul unui litigiu privind statutul juridic al mierii, după ce s-a constatat că mierea unui apicultor german conţinea polen de porumb modificat genetic MON 810. Instanţa germană a sesizat Curtea Europeană de Justiţie în acest caz în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare.
În 6 septembrie 2011, Curtea Europeană de Justiţie a pronunţat o hotărâre în care a indicat că: a) înţelegerea anterioară a domeniului de aplicare al legislaţiei referitoare la OMG-uri este greşită (această legislaţie era pe deplin aplicabilă polenului modificat genetic din miere) şi că b) polenul din miere trebuie considerat ca fiind un ingredient.
Pe de altă parte, propunerea CE recunoaşte că polenul este un constituent natural şi nu un ingredient al mierii: acesta intră în stup ca urmare a activităţii albinelor şi se regăseşte în miere indiferent dacă apicultorul intervine sau nu.
Astfel, în conformitate cu standardele internaţionale ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), propunerea defineşte polenul ca fiind un constituent natural al mierii, nu un ingredient al acesteia.
Prin urmare, întrucât polenul este considerat a fi un constituent natural al mierii, normele UE în materie de etichetare, care impun o listă de ingrediente, nu se aplică.
Propunerea Comisiei nu va afecta însă concluzia Curţii în ceea ce priveşte aplicarea legislaţiei referitoare la OMG-uri în cazul polenului modificat genetic din alimente. În special, propunerea respectivă nu modifică concluzia Curţii potrivit căreia mierea care conţine polen modificat genetic poate fi introd