Mai bine de trei sferturi din totalul cererii vine din partea firmelor medii, care au bugete de până în 11 euro/mp/lună
Stocul de spaţii de birouri se menţine ridicat, ceea ce pune, în continuare, presiune pe nivelul chiriilor
Înainte de criză, companiile obişnuiau să fie clienţii preferaţi ai proprietarilor de birouri. După toamna anului 2008, cererea de piaţa de birouri a început să înregistreze o scădere progresivă de la an la an, astfel că lucrurile s-au schimbat radical pe piaţa spaţiilor de birouri. În prezent, companiile nu mai vor sedii luxoase, ci au început să fie atente la costuri şi să caute spaţii de birouri cât mai ieftine.
Potrivit unui studiu al companiei ESOP, anul 2012 vine cu surprize plăcute doar pentru proprietarii care închiriază la preţuri mici. În prima jumătate a anului, 78% din totalul cererii pentru spaţii de birouri din partea companiilor medii a fost cu bugete de până în 11 euro/mp/lună. Mai mult, 18% dintre solicitări au fost din partea companiilor cu bugete între 11,1 şi 15 euro/mp/lună şi numai 4% au alocat un buget de peste 15 euro/mp/lună.
Totodată, stocul de spaţii de birouri, care s-a menţinut ridicat anul acesta, a continuat să pună presiune pe nivelul chiriilor. În ciuda acestei concentrări masive a solicitărilor companiilor medii în zona bugetelor sub 11 euro/mp, analizând evoluţia cererii din primul semestru al anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se constată, pe lângă o creştere importantă a cererilor pe segmentul până în 11 euro/mp, cu 50,33% şi o creştere de 21,88% a cererilor cu bugete între 11, 1 - 15 euro/mp.
Autorii studiului pun creşterea cererii pe baza evoluţiei pozitive întregistrate în cursul anului 2011 în domeniul agriculturii, investiţiilor şi a sectorului construcţiilor. "La baza acestui reviriment, credem că au contribuit o serie de evoluţii pozitive înregistrate