Varicele sunt o boală frecventă, mai ales în rândul femeilor cu vârste între 20 şi 50 de ani si se manifestă prin umflarea venelor la nivelul membrelor inferioare, ca urmare a existenţei unui deficit al circulaţiei sangvine.
In formele incipiente ale bolii venele devin albastrui, se dilată, iar în cazurile grave pot ajunge chiar să sângereze. Afecţiunea poate fi eliminată printr-o intervenţie chirurgicală denumită stripping care implică anestezia locală, incizii minore şi smulgerea venelor problematice. Tăieturile lasă cicatrici şi intervenţia nu este lipsită de efecte secundare cum ar fi aparitia unor cheaguri de sânge sau a unor infecţii.
Mai există posibilitatea de a opta pentru scerototerapie, care înseamnă injectarea unei soluţii saline în venă. Aceasta provoacă coagularea sângelui. După acest tratament, zona este bandajată şi pacientul va trebui să urmeze un program zilnic de mers pe jos pentru a antrena sângele şi al direcţiona prin alte vene.
Din nefericire, varicele nu sunt o problema de care se scapă foarte uşor, acestea putând mereu să se formeze din nou, iar pacienţii trebuie să recurgă din nou la tratamente.
Este important de ştiut că, deşi de multe ori varicele sunt moştenite, ele pot fi prevenite. Există mulţi factori care cauzeaza formarea de varice, cum ar fi obezitatea, sedentarismul, ridicarea de greutăţi sau expunerea la căldură, dar apariţia lor poate fi preintampinată cu ajutorul a câtorva măsuri simple care pot fi cu uşurinţă integrate în viaţa de zi cu zi.
Forma fizică - regula numărul 1
Cea mai importantă metodă de prevenţie este menţinerea tonusului muscular şi a formei fizice cât mai bune. Exerciţiile fizice recomandate sunt din sfera inotului, joggingului sau ciclismului. Dar şi mersul pe jos este un adversari demn de luat în seamă.
Controlul greutăţii este şi el benefic. Supraponderabilitatea şi obe