Tineri din Făgăraş, Craiova, Bucureşti, dar şi din Portugalia şi Letonia au participat, săptămâna trecută, la proiectul intitulat„Împărtăşind un trecut diferit, făurind un viitor împreună“. Iniţiatorul proiectului este un tânăr din Bucureşti, atras de istoria zbuciumată prin care a trecut România în perioada comunismului.
Proiect european realizat de un tânăr român
I-a plăcut mult ceea ce a văzut anii trecuţi la „Şcoala de Vară“, organizată de Fundaţia Culturală „Negru Vodă“, aşa că s-a gândit să acceseze şi el fonduri europene pentru a iniţia un astfel de proiect. Dar nu doar la scară naţională, ci chiar europeană. Este vorba despre Bogdan Topârceanu, care a reuşit să câştige un proiect european, dar şi să-l pună în practică aici, în zona Făgăraşului.
„Am început să mă gândesc cum aş putea să structurez şi eu un asemenea proiect, aşa că anul trecut am apelat la cei de la Fundaţia „Negru Vodă“, la ediţia a treia a Şcolii de Vară şi i-am întrebat dacă sunt interesaţi să facem ceva împreună. Mi-au spus că da, bineînţeles“, a spus Bogdan Topârceanu, coordonatorul proiectului.
Obiectivele proiectului urmăresc constituirea unei conştiinţe sociale în rândul tinerilor în ceea ce priveşte încălcarea drepturilor omului în istoria recentă. „Tematica proiectului reprezintă încălcarea drepturilor omului în istoria recentă şi, prin prezentarea perioadei comuniste, încercăm construim o conştiinţă socială în rândul tinerilor, acţiune extinsă chiar la nivel european“, a mai spus Bogdan.
„Cred că aţi avut o istorie foarte grea“
Astfel că au fost cooptaţi doi parteneri, unul din Portugalia, iar celălalt din Letonia, împreună cu care au organizat dezbateri pe tema comunismului, asemănări şi deosebiri între ţările participante. Tinerii străini au fost foarte încântaţi de ceea ce au învăţat şi au văzut în zona noastră.
„A fos