Sunt însă anumite aspecte trecute sub tăcere în medicină, pentru a nu-i speria de tot pe pacienţi. "Evenimentul Zilei" a alcătuit o scurtă listă a unor subiecte foarte puţin discutate în cabinetele de specialitate, care constituie cele mai bine păzite taine ale medicilor.
1. Prevenirea bolilor grave? Doar un mit
Corpul uman are un sistem defensiv remarcabil, reuşind uneori să "sufoce" din faşă afecţiuni incipiente, de la gripă până la anumite forme de cancer. Celulele canceroase responsabile pentru bolile oncologice de prostată au şanse ca uneori să "treacă de la sine", iar intervenţia medicilor ar putea face chiar mai mult rău decât bine. Desigur, fiecare caz este particular, însă anumiţi pacienţi se confruntă şi cu excesul de zel al doctorilor, fenomen cunoscut drept "supradiagnosticare".
2. Nici doctorii nu reţin denumirile unor medicamente
Stomatologii recunosc că numele unor substanţe sunt atât de complicate, încât necesită eforturi suplimentare pentru a le rămâne în minte. "Vrei nu vrei, trebuie să reţii toţi compuşii, toate substanţele cu nume kilometrice. Ca să nu le încurc, mi-am facut un document Excel în calculator", a recunoscut un medic dentist proaspăt ieşit de pe băncile facultăţii.
3. Respiraţia gură la gură salvează vieţi doar în filme
Resuscitarea cardiopulmonară sau ventilaţia gură la gură, prezentată în numeroase pelicule drept o soluţie salvatoare de la înec, este aproape ineficientă în viaţa reală. Medicii nu prea mai recurg la această metodă de resuscitare, deoarece, adesea, persoanele asupra cărora se acţionează sunt deja în comă sau decedate.
4. Niciun doctor nu deţine reţeta succesului
Un studiu realizat în SUA anul trecut a scos la iveală că 95% dintre doctori tratează diferit pacienţi care suferă de aceeaşi boală, iar 42% dintre aceştia au mărturisit că le administrează prea multe pastile şi îi