72 mld. euro economisite anual și 400.000 de locuri de muncă până în 2020, la nivelul UE. Lucru văzut ca „posibil“ de reprezentanții Comisiei Europene, dacă s-ar aplica integral legislația referitoare la deșeuri
Îngrijorați de problema gestionării deșeurilor din unele țări, oficialii europeni trag semnale de alarmă și propun soluții viabile, care în unele cazuri sunt ignorate. România nu stă deloc bine la acest capitol, gropile de gunoi fiind transformate în munți de deșeuri. Ce este de făcut? Răspunsul este ușor de dedus - „dezvoltarea unor proiecte în zonele-cheie din țară“ -, însă mai greu de aplicat, de cele mai multe ori proiectele fiind întârziate din cauza birocrației.
Un exemplu sugestiv este incineratorul de deșeuri construit la Craiova de S.C. Mediline Exim S.R.L. și lansat la începutul acestui an, după o investiție de aproximativ patru milioane de euro, o parte semnificativă fiind atrasă din Fondul de mediu al ministerului de resort.
„Are patru sisteme de filtrare, o cameră de combustie o a doua cameră de postcombustie unde se ard gazele la 1.200 de grade, dar și un recuperator de căldură care permite recuperarea a 80% din căldura produsă în cadrul procesului de incinerare“, face o scurtă descriere Valerie Cîrstea, directorul companiei. Potrivit acestuia, în noua unitate vor fi incinerate, în mod special, produse periculoase din spitale, deșeuri medicale, chimice, medicamente expirate, produse de risc foarte mare, inclusiv produse din zona petrolieră. Ca o paranteză, în toate țările din Uniunea Europeană deșeurile medicale se împart în reciclabile și nereciclabile, acestea din urmă fiind arse în incineratoare ecologice.
Incineratorul va deservi cinci județe
Practic, incineratorul construit la Craiova, pe o suprafață de aproximativ un hectar, va deservi cinci județe: Dolj, Gorj, Mehedinți, Vâlcea și Olt. Potrivit dezvolt