O pasiune care inainte de anii ’90 era ”gustata” de majoritatea timisorenilor abia mai prinde astazi la tinerii care prefera sa se joace ”Angry Birds” pe calculator. Puiu Horn este unul dintre cei mai cunoscuti crescatori de porumbei din Timisoara. De meserie strungar, Puiu Horn are 58 de ani si de cand se stie are grija de micutele pasari. Creste aproximativ 250 de porumbei, in curtea casei din Timisoara, si o face cu drag inca de cand avea zece ani.
”Am inceput de mic, mi-a cumparat tata o pereche de porumbei, care nu erau deloc ieftini atunci”, isi incepe Puiu Horn istorisirea. Daca inainte de anii ’90 era la moda sa cresti porumbei, in prezent, in Timisoara mai sunt circa 1.500 de columbofili.
”Suntem cam 1.500 de crescatori de porumbei in Timisoara. Cand eram eu copil erau foarte multi. Pe fiecare strada, la a treia sau a patra casa se cresteau porumbei. Era frumos, acum cred ca nu mai au timp oamenii, pentru ca trebuie sa le aloci mult timp, sunt ca si copiii, sa stai cu ochii pe ei tot timpul, cand ii trimiti la zbor sa ii astepti, pentru ca unii zboara chiar si opt ore”, ne-a marturisit columbofilul timisorean.
Puiu Horn are aproape 250 de porumbasi, din care 200 sunt din rasa ”Jucatori de Galati”, una dintre cele mai vechi rase romanesti, dar si dintre cele mai apreciate. Printre ”animalele lui de casa” se mai numara si porumbeii ornamentali, cu coada stufoasa si impozanti, dar si cei voiajori. Cu ei a castigat nenumarate premii, diplome si cupe, dar nu mai participa la competitii si expozitii, cel putin nu in Timisoara, fiind dezamagit de modul de organizare. Trimite insa porumbei peste hotare. Le-a vandut chiar si nemtilor, spaniolilor, italienilor sau englezilor.
Porumbei de Timisoara
Jucatorii de Galati sunt porumbei de zbor si de agrement, adica fac tot felul de tumbe in aer. Un deliciu sa-i privesti, spune Horn