În condiţiile în care, în Germania, politicienii îşi manifestă îngrijorarea în legătură cu pericolele inflaţioniste generate de politica BCE, presa franceză reaminteşte care au fost perioadele cu cea mai mare inflaţie din istorie şi unde au crescut cel mai mult preţurile.Jurnaliştii francezi citează un studiu publicat anul trecut de doi cercetători de la Universitatea din Baltimore, Steve Hank şi Nicholas Krus. Cei doi au numărat 56 de perioade de hiperinflaţie în istoria recentă, plecând de la premisa că există hiperinflaţie atunci când preţurile cresc cu 50% pe lună. Iată un top al celor mai mari inflaţii din lume:
1.Ungaria, iulie 1946: Rata lunară a inflaţiei: 4.190.000.000.000.000.000 %
După cel de-al doilea război mondial, nu se mai găsea nimic. Foşti aliaţi ai Germania naziste, ocupaţi de Armata Sovietică, ungurii au votat totuşi un partid conservator la alegerile din noiembrie 1945. Evident, au apărut tensiuni între sovietici şi conducerea ţării, care nu au ameliorat cu nimic situaţia economică. În plus, nici comuniştii nu aveau nici un interes pentru îmbunătăţirea situaţiei economice, dând vina pe guvern pentru situaţia economică. Fără nici un ajutor din exterior, statul ungar nu a avut altă soluţie pentru a plăti salariile decât tipărirarea a miliarde de pengo, moneda ungară de la acea vreme. Rezultatul: hiperinflaţia. Între august 1945 şi iulie 1946, preţurile au crescut cu 207% în fiecare zi, în medie.
2.Zimbabwe, noiembrie 2008. Rata lunară a inflaţiei: 79.600.000.000.000 %
Conflictul deschis între preşedintele ţării, Robert Mugabe, şi comunitatea internaţională, a izolat statul african. Penuria de hrană şi folosirea în exces a tiparniţei de bani au condus la hiperinflaţie, în perioada martie 2007-noiembrie 2008. În medie, preţurile au crescut cu 98% în fiecare zi.
Mai mult pe Economica.net
În condiţiile în care, în Ger