Un proiect aflat în lucru la Direcţia Poliţiei Rutiere urmăreşte să implice preoţii şi primarii din mediul rural în programele de educaţie rutieră a pietonilor, în aşa fel încât numărul accidentelor rutiere produse din vina acestora să fie redus, informează surse din Poliţie.
Direcţia Poliţiei Rutiere urmează să ia legătura cu preoţii şi primarii din afara oraşelor pentru ca, în timpul slujbelor de duminică ori cu diverse ocazii când au loc adunări populare, să dea oamenilor sfaturi care să-i ajute să nu devină victimele unor accidente de circulaţie, mai ales că, de cele mai multe ori, incidentele rutiere produse în afara localităţii, pe şosea, au urmări extrem de grave.
Pentru că educaţia rutieră în rândul adulţilor este dificil de făcut în mediul rural, unde nivelul de instruire al locuitorilor este redus, reprezentanţii Direcţiei Poliţiei Rutiere urmăresc să-şi transmită programele preventive prin intermediul preoţilor şi al primarilor, aceştia fiind persoanele în care oamenii de la ţară au cea mai mare încredere şi care au toate şansele să fie luaţi în serios.
Referitor la tragediile rutiere produse în afara oraşelor, în care au fost implicaţi pietoni, comisarul-şef Lucian Diniţă declara, într-o conferinţă de presă, că multe dintre accidente se produc din cauza inconştienţei pietonilor. Mai mult, 5,5 la sută din numărul total al pietonilor loviţi de maşini erau beţi, unii dintre ei având în sânge o alcoolemie de până la trei la mie, ceea de înseamnă că aceştia erau în pragul comei alcoolice.
“Un exemplu incredibil de inconştienţă a unui pieton, este cazul unei persoane care îşi mâna pe şosea cele două vaci. O vacă mergea pe un sens, una pe celălalt sens. Ca nu se piardă una de alta, stăpânul le legase cu sfoară, iar el, la rândul lui, se prinsese cu o frânghie de una dintre ele, pentru ca animelele să nu se îndepărteze. Şoferul unei auto