Nominalizarea făcută de Andrei Marga este contestată de intelectualii ieşeni, care ştiu trecutul lui Alexandru Dobrescu. Sursa: ZIARUL DE IAȘI
Ieşeanul Alexandru Dobrescu este noul director al Institutului Cultural Român de la Paris, după ce Andrei Marga a hotărât să o înlocuiască pe Katia Dănilă fără a-şi expune motivele demiterii sau criteriile după care a ales noul director.
Într-un comunicat al ICR, se arată că una dintre preocupările majore va fi asigurarea participării României, ca invitată de onoare, la Salon du Livre de la Paris, în perioada 22 – 25 martie 2013. Contactat de Ziarul de Iaşi, publicistul ieşean a precizat că numirea sa pentru această poziţie îl surprinde.
"Sincer, nu mă aşteptam să fiu numit. Asta pentru că eram obişnuit ca acest gen de numiri să aibă un spate politic. Am fost luat ca din oală, dar înseamnă că unii oameni s-au gândit că n-aş fi chiar nepotrivit pentru această funcţie", spune Alexandru Dobrescu. Omul de cultură nu şi-a făcut încă un plan pentru mandatul său, declarându- se încă "nepus în temă".
"Nu ştiu nimic despre echipa acestui institut, sunt la fel de neştiutor ca oricine altcineva. Aştept să ajung acolo pentru a-mi face un proiect", punctează acesta.
"Premiem maniera imorală"
Alexandru Dobrescu, publicist şi editor, este cunoscut drept fostă persoană de sprijin a Securităţii, înscrisă în registrul Mariei Ghiţulica, prim secretar al Comitetului Judeţean al Partidului Comunist Român în perioada 1987 – 1989.
Intelectualii ieşeni condamnă această numire, Ovidiu Buruiană fiind cel care explică cât de inoportună este aceasta. "Pentru o societate post-comunistă, o astfel de numire nu face deloc bine. În acest context, înseamnă că îi premiem pe cei care s-au comportat de o manieră imorală. În această situaţie se arată voluntarism într-o direcţie negativă", precizează Buruiană, director executi