Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a declarat pentru gândulcă orice schimbare a procedurii de numire a procurorului general şi a şefului DNA ar încălca una din condiţionalităţile Mecanismul de Cooperare si Verificare. Macovei a precizat că actuala procedură, în care Ministerul Justiţiei propune, CSM avizează şi preşedintele semnează decretele de numire ale şefului DNA şi a procurorului general, a fost agreată de Comisia Europeană în 2005.
Pe 17 septembrie, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a demarat procedurile pentru nominalizarea unor noi şefi la DNA şi la Parchetul General. La şedinţa de marţi, 18 septembrie, CSM a emis un punct de vedere în care spune că Ministerul Justiţiei ar trebui exclus din procedura de numire. Ministrul Pivniceru a declarat că va continua pe procedura din 2005.
Monica Macovei a declarat pentru gândul că procedura de numire nu poate fi schimbată, pentru că ar întra în conflict cu MCV-ul. "Orice încercare de schimbare a procedurii de numire a procurorilor şefi încalcă una dintre condiţionalităţile din Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Este vorba de condiţionalitatea (benchmark) care se referă la menţinerea cadrului legal şi instituţional al DNA, inclusiv a procedurii de numire", a declarat Macovei pentru gândul.
Fostul ministru al Justiţiei a explicat că acestă procedură a fost agreată de către Comisia Europeană în 2005. "Schimbarea legii în 2005, în sensul că ministrul Justiţiei să facă propunerile pentru funcţiile de procurori şefi, CSM, în urma unor interviuri, să dea un aviz, iar preşedintele să numească (poate refuza motivat), a fost discutată cu Comisia Europeană şi s-a făcut cu acceptul acesteia", a precizat Monica Macovei.
În ultimele sale declaraţii refreitoare la alegerea noilor şefi ai PG şi DNA, Victor Ponta a atacat-o pe Monica Macovei, pe care a acuzat-o că, în 2005, a schimbat pr