Sistemul de telemedicină lansat sâmbătă la Iaşi deserveşte şapte judeţe şi are conectate 26 de spitale din regiunea Moldovei. Acestea vor fi monitorizate de echipa din incinta Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon" Iaşi. Alături de Iaşi, astfel de centre de comandă mai sunt la Târgu Mureş şi Bucureşti.
Pacienţii din judeţele Moldovei vor fi diagnosticaţi şi trataţi mai rapid cu ajutorul telemedicinei, sistemul de asistenţă medicală de urgenţă de la distanţă care permite transmiterea de informaţii privind parametrii vitali ai bolnavului.Inaugurarea sistemului în regiunea Moldovei a avut loc la Iaşi, pe 22 septembrie.
Ambulanţe noi în toate judeţele Moldovei. Află cu cât vor ajunge mai rapid maşinile la intervenţii!
„Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon" Iaşi, prin Unitatea Primire Urgenţe, reprezintă dispeceratul pentru telemedicină în spitalele din judeţele: Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ, Vaslui, Vrancea şi Suceava, primind date video şi audio despre pacienţii din structurile de primiri urgenţe (UPU, CPU, camera de gardă) ale spitalelor judeţene, municipale şi orăşeneşti din judeţele menţionate. Recepţionarea datelor video, audio, semne vitale de monitorizare şi date de imagistică medicală este făcută în UPU de către medicii de urgenţă, care pot solicita, dacă este cazul prezenţa oricărui coleg din celelalte specialităţi ale spitalului (cardiologie, chirurgie, ortopedie, chirurgie vasculara)", a precizat Diana Cimpoeşu, medic şef UPU- SMURD.
Premieră la Iaşi: căşti cu camere video pe capul paramedicilor SMURD
În ţară sunt trei centre mari conectate la acest sistem: Iaşi, Tâgu Mureş şi Bucureşti, iar acestea sunt împărţite pe regiuni. Capitala Moldovei este conectată cu 26 de spitale din şapte judeţe. „Telemedicina reprezintă un pas important pentru sistemul medical românesc făcând ca orice pacient din