Prestigioasa universitate americana Standford a lansat recent o bomba cu ceas pe piata alimentara. Este vorba despre a analiza a mai multor studii care arata ca alimentele etichetate "Organic' (fara pesticide, fertilizatori, hormoni si antibiotice) nu contin neaparat mai multe substante nutritive si vitamine fata de cele conventionale, dar sunt mai rezistente.
Potrivit acestei analize, care a fost publicata online pe site-ul Annals of Internal Medicine, Crystal Smith-Spangler si colegii sai de la Standford trag un semnal de alarma cu privire la faptul ca "literatura de specialitate nu are dovezi concludente ca alimentele organice sunt semnificativ mai nutritive decat cele conventionale'.
Cercetatorii au evaluat peste 200 de studii legate de sanatatea oamenilor care consuma alimente organice sau neorganice (conventionale): fructe, legume, carne, oua, lapte si cereale. Ei au descoperit ca nu exista cantitati diferite de vitamine in cele doua categorii de alimente si ca, in ceea ce priveste substantele nutritive, singura diferenta o reprezinta cresterea nesemnificativa a fosforului in produsele organice.
Unele studii au aratat ca exista alimente organice – cum ar fi laptele si carnea de pui – care contin mai multi acizi omega-3 fata de cele ne-organice, iar carnea de porc si de pasare au cu 33% mai putine sanse sa fie contaminate cu bacterii rezistente la trei sau mai multe antibiotice. Alte cercetari au evidentiat faptul ca peste o treime dintre produsele conventionale contin reziduuri detectabile de pesticide.
Oamenii de stiinta sunt de parere ca este nevoie de studii mult mai ample si mai relevante pentru a-i ajuta pe consumatori sa inteleaga beneficiile si riscurile celor doua categorii de alimente. Prestigioasa universitate americana Standford a lansat recent o bomba cu ceas pe piata alimentara. Este vorba despre a analiz