La editura Fundaţiei Malaga, din frumosul oraş andaluz care l-a dat lumii pe Picasso, se află sub tipar, în ediţie bilingvă, româno-spaniolă, cartea scriitorului craiovean Ion Munteanu, intitulată „La pupitrul vieţii... Octav Calleya. Ghid de sociologia muzicii“
Lucrarea, publicată mai întâi în anul 2009, la editura SimArt, cu ocazia celei de-a XIII-a ediţii a Zilelor Municipiului Craiova, reprezintă o incursiune sub formă de dialog în viaţa şi activitatea muzicală laborioasă a cunoscutului dirijor spaniol, de origine română, Octav Calleya, îndrăgit şi apreciat de publicul meloman din Bănie şi din întreaga ţară datorită numeroaselor concerte dirijate la noi, sub absoluta dimensiune a excelenţei, mai ales după anul 1989.
Maestrul Octav Calleya, „român prin naştere, spaniol prin adopţiune şi malaghenios des corasone“, cum îi spun spaniolii, s-a născut la Chişinău, în noiembrie 1942, dar familia sa s-a stabilit după război la Craiova, faţă de care, după cum mărturiseşte, are o datorie morală, „tradusă printr-o profundă dorinţă de a-i da înapoi ceea ce acest oraş mi-a oferit mie: bucuria unei copilării petrecute pe aceste străzi, satisfacţia descoperirii aici a propriei vocaţii, emoţiile începuturilor mele pe scena muzicii“.
A absolvit Conservatorul de Muzică din Bucureşti, apoi şi-a desăvârşit pregătirea la Conservatorul din Viena, unde a avut mari profesori în arta dirijatului. În particular, oriunde îi ştia, prin Europa, pe Franco Ferrara şi pe Sergiu Celibidache, a urmat cursurile acestora de dirijat. A obţinut numeroase premii internaţionale, a fost şi este invitat în continuare să susţină concerte în Franţa, Italia, Germania, SUA, Mexic, dirijând orchestre renumite: Orchestra Filarmonică din Madrid, Orchestra Simfonică din Valladolid – Spania, Orchestra de Stat din Istanbul, Orchestra „London Festival”, numeroase orchestre din Franţa etc.