Un proiect aflat in lucru la Directia Politiei Rutiere urmareste sa implice preotii si primarii din mediul rural in programele de educatie rutiera a pietonilor, in asa fel incat numarul accidentelor rutiere produse din vina acestora sa fie redus, informeaza surse din Politie, citate de Mediafax.
Directia Politiei Rutiere urmeaza sa ia legatura cu preotii si primarii din afara oraselor pentru ca, in timpul slujbelor de duminica ori cu diverse ocazii cand au loc adunari populare, sa dea oamenilor sfaturi care sa-i ajute sa nu devina victimele unor accidente de circulatie, mai ales ca, de cele mai multe ori, incidentele rutiere produse in afara localitatii, pe sosea, au urmari extrem de grave.
Pentru ca educatia rutiera in randul adultilor este dificil de facut in mediul rural, unde nivelul de instruire al locuitorilor este redus, reprezentantii Directiei Politiei Rutiere urmaresc sa-si transmita programele preventive prin intermediul preotilor si al primarilor, acestia fiind persoanele in care oamenii de la tara au cea mai mare incredere si care au toate sansele sa fie luati in serios, scrie Mediafax.
Referitor la tragediile rutiere produse in afara oraselor, in care au fost implicati pietoni, comisarul-sef Lucian Dinita declara, intr-o conferinta de presa, ca multe dintre accidente se produc din cauza inconstientei pietonilor. Mai mult, 5,5% din numarul total al pietonilor loviti de masini erau beti, unii dintre ei avand in sange o alcoolemie de pana la 3 la mie, ceea de inseamna ca acestia erau in pragul comei alcoolice.
"Un exemplu incredibil de inconstienta a unui pieton, este cazul unei persoane care isi mana pe sosea cele doua vaci. O vaca mergea pe un sens, una pe celalalt sens. Ca nu se piarda una de alta, stapanul le legase cu sfoara, iar el, la randul lui, se prinsese cu o franghie de una dintre ele,