Criza zdruncina increderea in conceptul de Europa unita. Doar fiecare al treilea european crede ca fuziunea economica europeana reprezinta un avantaj pentru tara sa. Sursa imagine: europe-solidarity.eu
Nu cu mult timp in urma, integrarea europeana era dorinta oricarui cetatean din sud-estul continentului. Croatia, stat acceptat in UE in urma incheierii negocierilor, atragea invidia tarilor din fosta Iugoslavie.
Dar dorinta si invidia europenilor din afara spatiului comunitar au pierit odata cu instalarea crizei.
Cu fiecare strigat de ajutor sosit din directia Atenei, Romei sau Madridului, ideea de integrare si-a pierdut din farmec.
O tendinta constatata atat in tarile membre cat si in cele care aspira la statutul de partener cu drepturi depline.
Conform unui recent studiu al fundatiei Bertelsmann, pana si germanii - candva cei mai entuziasti europeni - si-au pierdut increderea in Europa.
Traversam o perioada in care vechile certitudini: "Europa e buna, Europa inseamna progres, Europa inseamna bunastare" au devenit indoieli.
Iar in privinta actiunilor de salvare a tarilor aflate in dificultate, germanii au ajuns sa-si puna intrebarea: investim bani in niste actiuni despre care nu stim cum se vor sfarsi?
Raspunsul vine din partea profesorului Hans-Jürgen Axt, de la Universitatea Duisburg-Essen, sub forma unei alte intrebari: "Ce s-ar fi intamplat oare daca n-ar fi existat Europa?".
Faptul ca fiecare tara isi apara acum propriile interese nu inseamna automat disparitia solidaritatii, crede Axt.
Dar conflictele se vor inmulti daca europenii vor repeta obsesiv aceleasi intrebari: va rezista Grecia in UE?
Sunt oare suficiente intrumentele de solidaritate aflate la indemana europenilor?
Nikolaus Graf Lambsdorff, responsabil pentru Europa de sud-est, Turcia si tarile EFTA (Asociatia Europeana a Liberului Schimb