Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a repartizat spitalelor vaccin antitetanic (VTA) din stocul antiepidemic, după ce unităţile spitaliceşti au anunţat probleme în aprovizionarea cu acest tip de vaccin, ca urmare a sistării producţiei de către Institutul Naţional Cantacuzino. Conducerea DSP a recomandat spitalelor să utilizeze cu măsură serul primit, pentru cazurile de urgenţă, astfel încât acesta să ajungă până la finele anului, când se speră că situaţia de criză va fi rezolvată.
Directorul executiv adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a informat ieri că la nivelul DSP s-au achiziţionat în noiembrie 2011, din fonduri ale programului naţional de sănătate, pentru asigurarea stocului antiepidemic, peste 10.000 de doze de ser produse de Institutul Naţional Cantacuzino.
Soluţia autorităţilor: Vaccin de import, la un preţ de cel puţin zece ori mai mare, pentru refacerea stocurilor
Spitalele au obligaţia de a se aproviziona singure cu acest tip de vaccin, însă nu au mai avut de unde-l procura după ce Institutul Naţional Cantacuzino a sistat producţia de ser.
În această săptămână, spitalele Suceava şi Câmpulung au anunţat conducerea Direcţiei de Sănătate Publică că nu mai au rezerve, existând semnale că stocurile sunt pe punctul de a se epuiza şi în celelalte unităţi spitaliceşti din judeţ.
În aceste condiţii, DSP a distribuit în teritoriu ultimele 1.500 de doze de ser disponibile la nivelul instituţiei. „Vaccinul nu se găseşte pe piaţă, iar spitalele nu au de unde să-l cumpere”, a explicat dr. Cătălina Zorescu.
Medicul a arătat că o fiolă de ser antitetanic produs de Cantacuzino costa 3,5 lei, în timp ce varianta de import, la care ar urma să apeleze Ministerul Sănătăţii, pentru refacerea stocurilor, ar avea un preţ de cel puţin zece ori mai mare, respectiv 35 de lei fiola, fără TVA