De la începutul crizei economice, restanţele sătmărenilor la creditele bancare au crescut de 17,3 ori
Econtext a realizat recent o analiză privind evoluţia restanţelor la credite de la începutul crizei şi până în prezent, pe fiecare judeţ în parte. Mai precis, din octombrie 2008, prima lună a crizei, şi până în iulie 2012. Este vorba despre toate restanţele, la toate tipurile de credite, în toate valutele, toate fiind echivalate în lei. Analiza a fost făcută pe baza datelor furnizate de către Banca Naţională a României (BNR). Judeţul Satu Mare se situează pe locul trei în acest clasament, pe primele două locuri clasându-se judeţele Galaţi şi Sibiu. Restanţele sătmărenilor la credite au crescut de 17,3 ori în decurs de patru ani, ajungând de la 17,493 milioane lei în octombrie 2008 la 302,6 milioane lei în iulie 2012.
Românii au restanţe de 6,1 miliarde euro
Restanţele la credite au urcat masiv în ultimii ani, lucru oglindit de raportările periodice ale Băncii Naţionale a României. La nivelul întregii ţări, restanţele la credite au urcat de aproape 11 ori în iulie 2012, faţă de octombrie 2008, reiese din analiza realizată de Econtext. Astfel, în a zecea lună din 2008, restanţele românilor la credite se ridicau la aproape 2,5 miliarde de lei, pentru ca în luna iulie a acestui an, restanţele să totalizeze 26,79 miliarde de lei. Rezultă că valoarea restanţelor a crescut de aproape 11 ori la nivel naţional. În moneda unică, acest lucru ar însemna în jur de 6,1 miliarde de euro, reprezentând aproape 4,5% din Produsul Intern Brut (PIB). Mai grav este faptul că este vorba doar de restanţe, nu şi de credite, de cuantumul total al creditelor.
Gălăţenii, campioni la restanţe
În unele judeţe situaţia este cu adevărat disperată, concluzionează publicaţia online Econtext. Astfel, pe primul loc, cu cea mai mare creştere a restanţelor, se plasea