"Licoarea zeilor" creşte nivelul de estrogen şi, implicit, libidoul femeilor. Pe bărbaţi nu îi face însă mai potenţi. Sursa: SHUTTERSTOCK
Puterile afrodisiace ale vinului roşu, despre care se vorbeşte încă din cele mai vechi timpuri, sunt puse la îndoială de majoritatea nutriţioniştilor.
Spre deosebire de medicamentele de tip Viagra, care intensifică circulaţia sângelului la nivelul penisului, vinul are mai mult efect placebo: te scapă de inhibiţii, însă totul se întâmplă la nivel pishic, nivelul testosteronului nefiind influenţat în niciun fel.
Situaţia stă cu totul altfel în cazul femeilor. Antioxidanţii din licoarea bahică pot creşte nivelul de estrogen, hormonul sexual feminin, ceea ce se traduce şi prin tr-un libido crescut.
Îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă
Efectul afrodisiac al vinului roşu este un mit, spune expertul în alimentaţie Corina Zugravu, lucru valabil şi pentru alte alimente care şiau câştigat faima că ar creşte apetitul sexual, precum scoicile, smochinele, ţelina sau ginsengul.
"Cel puţin ţelina şi ginsengul şi-au câştigat această reputaţie de legume afrodisiace doar prin faptul că au o formă asemănătoare penisului. Există o carte în care sunt analizate tipuri de magie, printre care şi magia prin asemănare. Aşadar, când vine vorba de leacuri populare, mare e grădina Domnului", admite expertul.
Înainte de toate, savurarea unui pahar de vin roşu este considerată o experienţă erotică, sporind dorinţele prin relaxarea corpului şi stimularea simţurilor. De cele mai multe ori, "licoarea zeilor" este consumată la o cină romantică, într-un cadru incitant.
"Vinul, dar asta este valabil pentru orice fel de băutură alcoolică, poate stimula sistemul nervos central şi poate scăpa partenerii de inhibiţii, însă nu poate influenţa nivelul hormonilor sexuali şi erecţia", adaugă nutriţionistul.
O altă ipoteză înaintată,