Cele mai bune murături se pun toamna târziu, ca să se mențină bune tot timpul iernii, spun precupețele din Piața Moldovei, care susțin că dețin secretele conservelor pentru iarnă. De multe ori, pe lângă legumele cumpărate, acestea furnizează gratuit la achiziționarea legumelor proaspete și câte o rețetă care, spun ele, este testată de sute de ori și cu care nu se dă greș niciodată.
Vasilica Butuc are 65 de ani, iar toamna, pe lângă munca la piață, are de lucru și acasă pentru că umple cămară cu de toate. Pune murături, face zarzavat și nu uită nici de gogoșarii la oîet, un deliciu pe timp de iarnă atât ca acritură cât și pentru diverse salate. Pentru murături, femeia spune că pe lângă gogonele obișnuite, ca să aibă un gust bun, se adaugă țelină, hrean, ardei capia, morcov și câțiva ardei iuți care pot fi mai mulți pentru cei cărora le place iuțeala. „După ce așezăm murăturile și celelalte legume clocotim apa din care care am făcut o saramură cu o lingură de sare cu vârf la litru de apă. Turnăm apa peste murături, se înfiletează borcanul și se pun la păstrare. Nu se vântură, nu prind aer și sunt foarte bune”, spune Vasilica Butuc.
Femeia spune că, pentru ciorbele bune care se fac pe timp de iarnă, pregătește și zarzavat. Pentru un borcan de 10 kilograme folosește o găleată de roșii, pătrunjel verde, două kilograme de morcov și tot atâta de ardei. „Roșiile se taie, celelalte legume se dau prin răzătoare. Eu pun la cantitatea asta și două pliculețe de conservant. Punem totul la borcane și pe urmă fierbem la bain marine până când face apa bule, cel mult o jumătate de oră”, povestește Vasilica Butuc.
Din cămară nu lipsesc nici gustoșii gogoșari, pentru care se muncește în două zile pentru că pregătirea lor începe de cu seara și se termină a doua zi. „Gogoșarii îi tăiem felii, cam 5 kilograme de gogoșari pe care îi punem de cu seara cu un li