„cum adică a furat dintr-o carte?”
In 2003, în revista Science, este descris cel mai mare virus din lume. Bestia fusese descoperită cu ceva timp în urmă, dar datorită dimensiunilor sale fusese confundat cu o bacterie. In mica lume a microbilor, Mimivirus (de la mimicking microbe – conform nașilor de laborator) e un gigant. La peste 500 nanometri în diametru si cu cele peste 900 de gene ale sale, este de 3 ori mai mare decît cel mai mare virus cunoscut la acea oră.
In 2008, un virus si mai mare, de astă dată numit – într-o șăgalnică descendență onomastică –Mamavirus, este anunțat într-un număr de vară al revistei Nature. Interesant, alături de acesta este descris un virus mult mai mic: i s-a spus Sputnik. Cu un genom de dimensiuni mult reduse, el profită de aparatul sofisticat dezvoltat de către Mamavirus, pentru a genera copii ale propriului său genom.
Cu alte cuvinte infectează infecția uriașului său companion.
•
In 1847 un ziar din Philadelphia îl acuză pe Edgara Allan Poe de plagiat. Cu opt ani înainte (1839) numele său apăruse pe coperta unei cărți dedicată cochiliilor de melci: The Conchologist First Book, care a fost în acelasi timp cea mai vîndută carte a pe a cărei copertă apare numele lui Poe, dar si cel mai neimportant titlu pentru cariera sa postumă.
Cartea era o variantă mai ieftină, mult prescuratată si inteligent adaptată a une cărți deja apărute sub semnătură lui Thomas Wyatt – A Manual of Conchology – care fusese publicată în 1836 la un preț considerabil si care se vindea foarte greu. Insă autorul ei, dorind să cîstige din vînzarea cărții, încearcă să găsească o modalitate prin case să evite editura care îi publicase cartea si care deținea drepturile asupra volumului. Asa că Wyatt apelează la Poe, pentru a scoate o variantă a volumului într-o altă formă si sub alt nume.
Poe scrie prefața si introducerea si în plus tr