Washingtonul mizează pe parteneriatele strategice cu statele din această parte a Bătrânului Continent.
În cei patru ani ai primului mandat al preşedintelui Obama, priorităţile politicii externe americane au înregistrat schimbări vizibile. Ameninţările venite din Orientul Mijlociu, revoluţiile din Africa de Nord, relaţiile cu China, care tinde să se înscrie printre puterile mondiale, au reorientat atenţia administraţiei de la Washington către aceste regiuni mai îndepărtate. Au fost voci ale unor lideri din Europa Centrală şi de Est, dar şi din SUA, între care şi cea a lui Mitt Romney, rivalul republican al lui Obama la preşedinţia SUA, că această parte a Bătrânului Continent a ieşit din zona americană de interes.
În preajma alegerilor prezidenţiale, Administraţia Obama încearcă să risipească aceste temeri. Astfel, la Washington a fost organizat, în perioada 20-21 septembrie, Forumul pentru Strategie Statele Unite-Europa Centrală. În cadrul acestei reuniuni, Philip Gordon, subsecretar de stat însărcinat cu problemele europene, a spus că SUA nu au abandonat acest spaţiu, ci doar strategia s-a schimbat.
NATO, element fundamental al strategiei
„Relaţia specifică stabilită în perioada post-războiul rece, a subliniat el, a evoluat într-un parteneriat caracteristic secolului al XXI-lea care se bazează nu numai pe valori şi interese comune, dar şi pe responsabilităţi comune conferite de calitatea de aliat a acestor ţări. Tocmai datorită provocărilor globale şi capacităţii din ce în ce mai mari a Europei Centrale de a le face faţă împreună, SUA au nevoie şi apreciază parteneriatele cu aceste ţări mai mult ca oricând. Astfel că în America abordarea nu mai este: ce se poate face cu Europa Centrală ci ce se poate face împreună cu Europa Centrală".
Relaţiile de parteneriat ale Statelor Unite cu Europa Centrală şi de Est se manifestă în mai multe