Costul întreținerii unui adult în instituțiile statului este de aproximativ 2.000 de lei lunar. Fiindcă nu au niciun fel de venit, pentru cele mai multe persoane rezidente în centrele din Vrancea întreținerea se suportă din bugetul județean, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).
Potrivit celor declarate de Iulian Bulat, director adjunct la Direcția pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC, în centrele din subordinea instituției trăiesc 398 de adulți. Dintre aceștia, doar 44 beneficiază de o pensie și 44 sunt salariați, astfel încât își pot plăti contribuția de 80% din venituri pentru întreținere. Restul de 346 de oameni instituționalizați nu au niciun venit și nici susținători care să contribuie cu o oarecare sumă la cheltuielile lor de întreținere. „Cheltuielile de întreținere a unui adult rezident se ridică la aproximativ 2000 de lei lunar, bani din care se asigură hrana, medicamentele, întreținerea clădirilor, echipamentul, cazarmamentul, costurile cu salariile personalului centrelor respective, etc. Conform legislației în vigoare, cei care au venituri trebuie să contribuie cu 80% din ele la cheltuieli. În trecut, au fost persoane care s-au revoltat din acest motiv, nu au înțeles că asta e legea. Acum însă, le aducem la cunoștință încă de la început care sunt condițiile, astfel încât să nu mai fie probleme”, a declarat Iulian Bulat.
Potrivit HG nr. 532/ 1999, când internarea într-o instituţie de asistenţă socială este solicitată de persoana în cauză, aprobarea internării se acordă pe baza semnării, în prealabil, a unui angajament de plată, în care se înscriu datele privind persoana internată şi, după caz, persoana care se obligă la plata contribuţiei de întreţinere. Sunt obligate la plata contribuţiei lunare de întreţinere persoanele asistate care realizează venituri proprii din pensii