Duminică seara agitaţie mare în jurul clădirii Teatrului Regina Maria. Spectacolul ce avea să înceapă după ora 19 a marcat deschiderea oficială a celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului de Teatru Scurt, dar şi a stagiunii 2012-2013.
Odată ajunşi în clădirea teatrului, spectatorii au putut intra în micul magazin de suveniruri specifice handmade, singurul de acest gen din România, ale cărui obiecte au fost realizate de doi actori locali: Ciprian Ciuciu (Teatrul Regina Maria) şi Melinda Pitz (Teatrul Szigligeti Szinhaz) şi care a fost inaugurat tot duminică seara.
Tot înainte de primul spectacol al noii stagiuni, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, a fost chemat pe scenă de către managerul Daniel Vulcu pentru a le acorda câte un premiu pentru întreaga activitate fostei secretare literare Vetuţa Pop, care are în spate o carieră de 30 de ani în teatrul orădean şi un premiu UNITER şi actriţei Alla Tăutu, care a interpretat peste 100 de roluri pe scena orădeană.
Pentru deschiderea acestei stagiuni, conducerea teatrului orădean a ales un spectacol total diferit faţă de musicalul "Scripcarul pe acoperiş", cel care în 2011 a marcat reîntoarcerea în clădirea din Piaţa Ferdinand şi care a implicat zeci de actori şi figuranţi, fiind o combinaţie între dramă, musical şi comedie.
"Equus", un spectacol pus în scenă de regizorul Szabo K. Istvan, după piesa inspirată dintr-o întâmplare reală şi scrisă de dramaturgul englez Peter Shaffer în 1973, prezintă încercarea unui psihiatru (Martin Dysart, jucat de Richard Balint), nemulţumit de viaţa lui monotonă şi lipsită de pasiune, de a-l vindeca sau măcar de a-l înţelege pe un tânăr de 17 ani - Alan Strang, jucat de Ciprian Ciuciu. Tânărul ajunge să fie judecat pentru că orbise, fără un motiv aparent, şase cai, interpretaţi de un "cor" de şase actori.
Timp de o oră şi jumătate cele câteva sute de