Ţăranii care îşi vând recoltele în această toamnă trebuie să fie atenţi la plata impozitelor şi taxelor către stat. Finanţiştii vrânceni avertizează că, pentru produsele agricole vândute către agenţi economici, ţăranii datorează atât impozit cât şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Avantajul este că aceste dări trebuie plătite de către agentul economic căruia i-au fost vândute produsele agricole.
Este vorba despre unităţi specializate pentru colectare (magazii, depozite, silozuri), unităţi de procesare industrială sau alte unităţi care achiziţionează produse agricole vegetale şi le folosesc ca furaje pentru animale, precum complexurile zootehnice. Aceste categorii de unităţi agricole sunt cele care trebuie să completeze declaraţiile şi să facă efectiv plăţile către fisc în ceea ce priveşte atât impozitul de 2% cât şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate.
Referitor la categoriile de produse agricole, finanţiştii precizează că este vorba despre cereale pentru boabe, rădăcinoase precum cartofi, sfeclă de zahăr, plante industriale. De asemenea, este vorba despre legume cultivate în câmp, respectiv varză, spanac, salată verde, pepeni, vinete, castraveţi, ardei, dovlecei, morcovi, fructe precum piersici, caise, struguri, cireşe, vişine, nuci, gutui, zmeură, mere, pere.
Calcularea impozitului de 2% asupra valorii produselor livrate se face în baza borderoului de achiziţie. „Impozitul se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 2% asupra venitului brut. Impozitul se declară şi se virează de către plătitorii de venit până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul, respectiv a lunii următoare trimestrului în care s-a plătit venitul, în funcţie de perioada aleasă de către aceştia“, arată finanţiştii vrânceni.
Su