Peste 10 mii de vrânceni suferă de boli cardiovasculare, iar infarctul miocardic este principala cauză de deces. Potrivit specialiștilor, infarctul miocardic este o manifestare acută, cauzată de obstrucția completă a unei artere coronare ce transportă sânge cu oxigen și substanțe nutritive către inimă. Uneori, infarctul miocardic debutează brusc și cu intensitate, însă, de cele mai multe ori, debutul este lent, cu durere ușoară și disconfort. Pacienții nu înțeleg ce se întâmplă și așteaptă prea mult înainte de a cere ajutorul specialiştilor.
Managerul Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea, medicul Vitalie Bețișor, explică care sunt simptomele unui infarct și care sunt primele măsuri de prim ajutor ce trebuie luate până la sosirea unui echipaj medical de urgență. „Debutează cu o durere retrosternală sau precordială, o durere de intensitate mare, aproape insuportabilă, ca o gheară, care nu cedează la nitroglicerină. Acest medicament trebuie să îl aibă orice persoană cu afecțiuni cardiace. Durerea se poate transmite în mai multe părți ale corpului, în umărul stâng, în mandibulă și în coșul pieptului. La această durere se mai asociază simptome ca lipsa de aer, transpirația, persoana respectică este foarte slăbită. De asemenea, pot apărea grețuri, vărsături, scaune diareice”, explică medicul Vitalie Bețișor.
Totuși, nu toate aceste simptome sunt obligatorii, dar persistenţa a peste 15 minute a unuia dintre ele, mai ales a durerii toracice impune apelarea numărului de urgență 112, întrucât orice întârziere poate fi fatală. Mai mult, persoana în suferință nu trebuie să mai facă niciun efort fizic, deoarece pot apărea complicații. „Persoana cu aceste simptome trebuie să evite orice efort fizic. Ea trebuie așezată în poziție semișezândă, cam la 130-140 de grade. Apoi, se administrează bolnavului sub limbă o tabletă de nitroglicerină sau i se dă să mestec