Certurile, intr-un cuplu, sunt multe si pornesc de la motive aparent nesemnificante. O remarca rautacioasa sau un gest (ori lipsa acestuia) nelalocul lui poate conduce la discutii de ore intregi sau la momente de tacere de cateva zile, chiar.
Frustrarile de la serviciu, neajunsurile din viata de zi cu zi precum si alte nemultumiri personale conduc la amplificarea unor situatii care pot lesne fi rezolvate. Aceasta amplificare il transforma pe partenerul de viata intr-un fel de „paratrasnet“.
Iar daca acesta are sangele fierbinte, rezultatele pot fi catastrofale. Depinde mult de personalitatea fiecarui partener. Important, pentru consolidarea si stabilitatea unei relatii, este ca fiecare din cei doi parteneri sa reuseasca sa gestioneze starea de tensiune iscata. Daca apare si un copil la mijloc, sau o cearta intre doi frati, cu atat mai importanta este reactia parintilor si capacitatea lor de a comunica si de a se face ascultati.
Cum gestionam un conflict
Psihologii sustin ca un prim pas in gestionarea unei situatii de conflict consta in controlul emotiilor. „Autocontrolul este foarte important. Este bine sa incerci sa nu reactionezi imediat la o replica acida sau la o provocare. Spre exemplu, daca simti ca o situatie poate conduce la o cearta puternica, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa incerci sa schimbi perpectiva asupra situatiei: numeri pana la 10 in gand, destul de rar si, in acelasi timp, iti controlezi respiratia, in sensul ca inspiri rar si adanc. Ai fi surprins sa vezi cat de usor te detensionezi. Iar apoi altfel pui problema“, ne explica Viorica Noe, un psiholog timisorean.
Un alt exercitiu consta in analizarea situatiei dintr-o perspectiva exterioara: incearca sa iesi din peisaj si sa privesti totul cu alti ochi, ca si cum ai fi martor la conflict. In acest fel pot fi observate greselile facute de ambii parte