În timp ce euforia pieţelor după ultimul program de stimulare lansat de Rezerva Federală a SUA începe să dispară, investitorii sunt forţaţi să se confrunte cu temeri tot mai mari legate de China, a cărei economie pare tot mai vulnerabilă la o "aterizare dură", potrivit unei analize CNBC.
Informaţiile economice sub aşteptări şi avertismentele marilor companii internaţionale au amplificat temerile privind situaţia celei de-a doua mari economii a lumii. Evoluţia marchează o schimbare substanţială comparativ cu numai câţiva ani în urmă, când capacitatea de a rezista impactului crizei din 2008 a făcut din China invidia celor mai multe ţări din G7.
Până recent, cei mai mulţi investitori s-au concentrat pe problemele din SUA şi zona euro, unde Banca Centrală Europeană a prezentat un program care ar trebui să ajute la rezolvarea crizei datoriilor din uniunea monetară.
Acum, datele sub aşteptări pun sub semnul întrebării în ce măsură poate China să salveze economia globală prin propria creştere a PIB.
Problemele economice ale Chinei sunt cauzate în principal de factori care nu sunt sub controlul său. Problemele din Europa şi SUA au tras economia Chinei pe o pantă de încetinire, iar liderii de la Beijing sunt tot mai atenţi cu intervenţiile.
"Este în principal o problemă externă, cu această încetinire pe unele din cele mai mari pieţe ale Chinei, care afectează avansul exporturilor. Sunt încă o ţară care depinde de exporturi", a declarat James Dorn, vicepreşedinte la Libertarian Cato Institute şi expert în economia Chinei.
Cea mai mare economie asiatică se află sub presiune atât din cauza reducerii cererii interne, cât şi a scăderii investiţiilor străine. Temerile sunt amplificate şi de disputa verbală tot mai dură dintre Beijing şi Tokyo, care ameninţă să afecteze şi pieţele financiare.
Pieţele au scăzut joi după ce s-a aflat că activit