Autorităţile judeţene, locale, specialişti etnografi şi muzeologi au pus bazele unei strategii de promovare a meşteşugurilor tradiţionale
Muzeul Negreşti Oaş a găzduit sâmbătă colocviul “Arta meşteşugarilor în civilizaţia rurală în zona Codru şi zona Oaş – judeţul Satu Mare”, cu ocazia Zilei Europene a Patrimoniului. La manifestarea organizată de Direcția pentru Cultură Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare, Muzeul Judeţean, Muzeul Ţării Oaşului şi Muzeul Oraşului Tăşnad au participat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, primarul orașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, George Vulturescu, directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta, directorul Muzeului Orăşenesc Negreşti Oaş, Remus Vârnav, respectiv specialiști etnografi și muzeologi.
Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, a declarat că va sprijini Muzeul Județean pentru a realiza o bază de date cu meșteșugarii din județ, care vor fi sprijiniți să participe la cât mai multe târguri de profil din județ și din țară. Totodată, președintele Consiliului Judeţean a anunţat că vor fi alocate fonduri pentru renovarea caselor muzeu din județ. ”Cine ar fi crezut că Muzeul satului de la Măriuș va mai fi deschis? A fost renovată Cetatea de la Ardud, Castelul de la Carei, vom renova casele memoriale Vasile Lucaciu și Ady Endre, vrem ca prin conservarea tradițiilor acestui județ să promovăm turismul. Doresc să realizez o monografie a județului pentru a scoate în evidență valorile acestui județ. Trebuie să ieşim cu ceva în evidenţă, să nu mai fim confundaţi cu judeţul Maramureş. Vrem să se ştie că atunci când vorbim de nord-vestul României, vorbim de judeţul Satu Mare”, a afirmat Adrian Ștef.
La rândul său, directorul Direcției pentru Cultură, George Vulturescu, a declarat că dorește ca muzeele din județ să