În cazul în care combinatul vâlcean Oltchim se închide, experţii contactaţi de gândul prevăd dezechilibre serioase pe piaţa internă şi externă a produselor petrochimice şi la scumpiri cu 10% a produselor de acest gen de pe piaţa românească. Aceasta deoarece Oltchim este unul dintre cele mai importante combinate chimice atât din România, cât şi unul dintre exportatorii mari din Europa Centrală şi de Sud.
Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportarilor din România a declarat pentru gândul că închiderea combinatului Oltchim, al cărui pachet majoritar de acţiuni a fost cumpărat vineri de Dan Diaconescu, ar avea consecinţe dezastruoase mai ales în plan intern.
"Dacă nu-şi schimbă strategia de dezvoltare şi investiţii, Oltchim va dispărea cât de curând de pe piaţă"
„Oltchim este în topul primilor zece exportatori ai României. O închidere a acestui combinat ar duce la dezechilibre ale balanţei industriale şi la creşterea deficitului comercial cu mai multe sute de milioane de euro. În plus, combinatul este unicul producător intern în domeniul lui de activitate şi, din păcate, închiderea lui va avea efecte negative asupra utilizatorului român”, afirmă Mihai Ionescu pentru gândul.
Specialistul arată că dezechilibre mari s-ar crea şi pe pieţele unde Oltchim exportă. „Toate companiile partenere ar fi nevoie să-şi caute alţi furnizori şi costurile ar fi mai mult mai mari pentru ei. Găsirea unui alt combinat care să furnizeze produsul ar lua timp şi tot acest timp ar însemna pierderi în bani pentru ei”, a mai spus Mihai Ionescu.
El adăugă că în România ar fi perturbată activitatea multora dintre firmele care îşi iau materia primă de la Oltchim, ceea ce ar însemna că firmele româneşti ar trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi cumpăra acesta produse.
Produsele fabricate la Oltchim
Contactat de gân