Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat demararea unui proiect informatic care ar uşura ghiozdanele şcolarilor: cărţi electronice în loc de manuale, în maximum doi ani.
Tichie de mărgăritar. Utopie. Aşa a fost catalogată iniţiativa ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, de a schimba manualele şcolare din format print în format digital (e-book) de către presă şi personalităţi din domeniul educaţiei. Reacţiile au apărut după ce Andronescu şi-a anunţat proiectul de reformă la Târgu-Jiu, cu ocazia deschiderii noului an şcolar.
În România este foarte greu să îţi imaginezi un elev dintr-o şcoală cu WC în fundul curţii, dintr-o comună fără drumuri şi fără profesori, că îşi scoate din ghiozdan e-book-ul şi „frunzăreşte" lecţia la română. Cu toate acestea, modelul funcţionează deja în mai multe ţări europene, iar Coreea de Sud va fi prima ţară din lume care va renunţa complet la manuale tipărite din 2015.
„În cinci zile, un copil devine expert în utilizarea computerului, chiar dacă este de la ţară. Cu atât mai repede va deprinde funcţiile extrem de simple ale unui e-book", crede Radu Gologan, antrenorul lotului naţional de olimpici la matematică. Acesta crede că ideea ministrului este foarte bună, însă depinde foarte mult de modul în care va fi concretizată. Această trecere de la print la digital va fi o ocazie extraordinară de a reanaliza curricula, crede profesorul, însă nu este de acord cu timpul extrem de scurt al implementării estimat de ministru pentru „Adevărul". „Doamna Andronescu ar trebui să lucreze doar cu specialişti, nu cu politicieni", a adăugat profesorul, care mai spune că o schimbare în lege durează ani buni şi că este nevoie de o generaţie pentru a avea e-book-uri în ghiozdane.
Proiect pe bani europeni şi curriculă nouă
„Introducerea unor terminale, fie că se cheamă I-pad, e-book sau de o