Calităţile vindecătoare ale ţelinei sunt cunoscute de peste 2.000 de ani. Foarte generoasă, de la această plantă se foloseşte totul: rădăcina, frunzele, seminţele şi florile.
Datorită proprietăţilor sale, ţelina este recomandată în curele de slăbire, la tratarea hipertensiunii arteriale, la echilibrarea sistemului nervos şi pentru creşterea imunităţii. Vechea medicină chineză o consideră planta menită să menţină agerimea spiritului. De asemenea, ţelina este indicată în astenie, boli hepatice, diabet zaharat, ajută la scăderea colesterolului „rău” şi la prevenirea cancerului.
Tratează guta şi reumatismul
Datorită conţinutului bogat în vitamine, minerale şi diferiţi acizi, ţelina consumată ca atare sau în salate este un tonic al sistemului nervos, un bun remineralizant şi reduce nivelul hormonului de stres. Se recomandă şi o cură de trei săptămâni. Cantitatea de suc nu trebuie să depăşească 300 ml pe zi. Se bea dimineaţa, pe stomacul gol.
Sucul de ţelină cicatrizează rănile
Sucul de ţelină, aplicat de trei ori pe zi sub formă de comprese, cicatrizează rănile. Este foarte bun şi în tratarea degerăturilor. Se prepară un decoct din 250 g ţelină şi un litru de apă. Se lasă să fiarbă 45 de minute, apoi se strecoară. Se ţin mâinile sau picioarele 5 minute, de trei ori pe zi. În cazul ulceraţiilor gurii, al anginei sau pierderii vocii, se recomandă gargară de trei ori pe zi cu suc de ţelină.
Reglează tensiunea
Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au descoperit de curând în ţelină o substanţă care reduce tensiunea arterială prin relaxarea vaselor sanguine, fapt ce permite sângelui să circule cu mai multă uşurinţă.
Vinul de ţelină, bun afrodiziac
Poţi prepara vin de ţelină prin macerarea a 400 g rădăcină rasă într-un litru de vin alb curat. După două zile, se filtrează şi se adaugă 3-4 linguri de miere. Luat cu o jumătat