Alianţa pentru o Românie Curată şi Nicuşor Dan ne întreabă pe cine am vrea să votăm la Parlamentare. Mai sunt doar câteva luni până atunci, astfel că întrebarea ARC-ului este mai mult decât binevenită.
Dacă aruncăm o privire către oferta politică actuală, ne vedem nevoiţi să recunoaştem că lucrurile nu stau grozav. Marii favoriţi par să fie din nou cei doi descendenţi ai FSN-ului: USL-ul (FSN #1 care şi-a ataşat unul dintre cele două mari partide istorice, PNL-ul, dar şi PC-ul lui Voiculescu) şi Alianţa România Dreaptă (FSN #2, care şi-a agăţat la butonieră emblema celuilalt mare partid istoric, PNŢCD-ul, precum şi alte formaţiuni politice despre care am mai vorbit aici şi aici). FSN #1 – aka USL – cu un scor convingător la locale şi în sondaje (datorat în bună parte unui vot de protest, anti-Băsescu şi anti-PDL), dar în cădere liberă ca urmare a eşecului suspendării. FSN #2 – aka ARD – cu mult mai puţin la locale, dar în aparenţă resuscitat de aceeaşi suspendare eşuată.
Ȋn cărţi pare să fie şi Partidul-OTV, caracterizat de un populism dus uneori la extrem. (Pentru cine a uitat, domnu’ Dan ne-a promis 20.000 de euro dacă ne deschidem o afacere, iar cetăţenii României vor scăpa de ratele la bănci timp de un an.) PPDD-ul nu va depăşi probabil 10-15%, dar s-ar putea să joace un rol decisiv în formarea unei majorităţi parlamentare; celălalt partid-balama va fi probabil, ca mai mereu, UDMR-ul. PRM-ul lui Vadim Tudor şi PNG-ul lui Becali, cu ale lor discursuri naţionalist-populiste, riscă să rămână din nou pe dinafară. Nici UNPR-ul, partidul traseiştilor (sau al mercenarilor?) nu stă minunat în sondaje. Oricum am da-o, opţiunile nu sunt chiar dintre cele mai atrăgătoare.
Ȋn condiţiile actuale, nu văd de ce nu am avea nevoie de oameni noi în Parlament. Reprezentanţi ai societăţii civile sau analişti politici de cea mai bună calitate precum Nicuşor Dan sa