În jur de 50 de persoane, dintre care 21 în Pakistan au murit în ţările unde de pe 11 septembrie încoace au avut loc manifestaţii violente împotriva filmului antiislamic "Inocenţa musulmanilor". Scenele cele mai violente au avut loc în Pakistan, ţară în care în ultimele trei decenii, islamismul continuă să se radicalizeze.
A fost o vreme când Pakistanul era considerat principalul aliat al Statelor Unite în lupta împotriva terorismului. Pentru analiştii americani, însă, partidele pakistaneze tradiţionale, precum şi serviciile secrete au jucat un joc dublu cu islamismul şi au permis de fapt apariţia unui puternic resentiment antiamerican, în ciuda ajutoarelor pe care Statele Unite le-au acordat timp de ani de zile Islamabadului.
Guvernul pakistanez a ţinut duminică să precizeze că nu cauţionează decizia unuia dintre membrii săi, este vorba de ministrul Căilor Ferate, de a oferi un premiu de 100 de mii de dolari celui care îl va ucide pe realizatorul filmului antiislamic, considerat o producţie "americană", întrucât a fost realizat de un egiptean de religie coptă, stabilit la Los Angeles. Faptul că Guvernul pakistanez se dezice de iniţiativa unuia dintre miniştrii săi pare însă mai degrabă o pură gesticulaţie, fără efect notabil. După cum fără mare efect riscă să rămână şi iniţiativa Executivului american de a difuza, contra cost bineînţeles, clipuri publicitare la televiziunea pakistaneză, prin care Washingtonul precizează că nu are nimic de-a face cu filmul respectiv, realizat de un amator.
Protestele vehemente şi violente provocate de acest film, ca şi cele provocate de caricaturile publicate în Franţa de gazeta umoristică Charlie Hebdo pun în lumină un teribil conflict de valori între lumea occidentală pe de o parte şi cea musulmană pe de alta. Unii istorici au numit aceste diferenţe un "şoc de culturi". Alţi comentatori compară radicalismul