În prezent, depresia este cea mai frecventă afecțiune mentală: ea face victime atât printre bărbați, cât și printre femei, copiii, adolescenți, adulți și bătrâni, fără să țină cont de credința, cultură, rasă sau nivel economic, spun specialiștii. În prezent, depresia este cea mai frecventă afecțiune mentală: ea face victime atât printre bărbați, cât și printre femei, copiii, adolescenți, adulți și bătrâni, fără să țină cont de credința, cultură, rasă sau nivel economic, spun specialiștii.
• În România, din procentul de 20 % de oameni care suferă de tulburări psihice, jumătate sunt depresivi. Depresia este mai frecventă decât diabetul la noi în țară, conform unui studiu al Ligii Române de Sănătate Mintală.
• La nivel mondial există între 120-200 de milioane de persoane care suferă de această boală, ceea ce reprezintă aproximativ 3% din populația de pe glob, conform estimărilor Organizației Mondiale a SanatÄtii (OMS).
Sinuciderea, catalogată în fel și chip, ca act de curaj, lașitate, slăbiciune, păcat capital sau nebunie, este un fenomen extrem de complex, influențat atât de factori psihologici, biologici cât și sociali. Depresia este catalogată drept a treia cauza de sinucidere în rândul persoanelor de orice vârstă.
Depresia împiedică persoana să mai simtă succesul, bucuria sau relaxarea. Individul devine excesiv de exigent cu șine și ajunge să se autoanalizeze cu multă severitate, ajungând până la intransigență. Specifice, în cazul depresiei, pe lângă sentimentele de inutilitate și culpabilitate, sunt gândurile iraționale care amplifică suferința și împing către suicid. Tot ce este negativ sau mai dificil în viață individului este amplificat, în comparație cu tot ceea ce este bun. În aceste condiții, individul nu mai poate gândi pentru el însuși, depresia fiind cea care preia controlul și „gândește" pentru el.
Printre cauzele care det