Efectivul optim al urşilor în fondul de vânătoare din judeţul Dâmboviţa este de 23 de exemplare, însă acolo trăiesc 48 de urşi, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX directorul general pentru controlul biodiversităţii al Gărzii de Mediu, Marius Bărbulescu.
"Noi am solicitat recoltarea (vânarea, n.r) a şapte urşi (din Fondul privat de vânătoare "Dunărea 2007" din localitatea Moroieni, n.r.), dar de la minister s-a dat derogare doar pentru unul", a spus Marius Bărbulescu, precizând că problema suprapopulării fondurile de vânătoare există peste tot în ţară.
Efectivul optim pe ţară este de 4.000 de urşi şi este depăşit, numărul acestora fiind estimat la 6.000, a mai spus Bărbulescu.
El a precizat că doreşte să propună Ministerului Mediului ca la contractele de cesionare a fondurilor de vânătoare să se întocmească acte adiţionale care să îi oblige pe cei care le gestionează să ia măsuri suplimentare pentru siguranţă, dar şi pentru combaterea braconajului.
Efectivele optime pentru principalele specii de vânat sedentar pe fiecare fond de vânătoare în parte se stabilesc pentru a nu se vâna în exces sau insuficient, astfel încât să se producă suprapopulări sau degenerări care să cauzeze prejudicii, se arată pe site-ul Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, discută, luni, cu reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare şi ai ONG-urile din domeniul protecţiei animalelor, "pentru a stabili de comun acord paşii necesari pentru gestionarea populatiei de urşi, precum şi procedurile la nivel instituţional în vederea armonizării legislaţiei existente în prezent referitor la populaţia de urşi din România", potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului şi Pădurilor.
În judeţul Dâmboviţa, în ultimele zile au avut loc mai multe atacuri ale urşilor, în urma cărora au două persoan