Prima întrebare care trebuie să-ţi vină în minte: şi totuşi, dacă nu vorbim doar despre oboseală şi atât? Mai ales că noi, toţi, suntem tentaţi să dăm vina pe oboseală într-o viaţă în care suntem veşnic ocupaţi şi ne rămâne atât de puţin timp pentru relaxare. Şi de cele mai multe ori, chiar despre asta este vorba.
Daca te simti obosit, nu ignora acest lucru, spunandu-ti ca o sa treaca de la sine cu o ora de somn in plus, la noapte. Mai bine ia-ti o perioada de 2-3 saptamani pe care sa le dedici odihnei. Dormi mai mult, fii mai selectiv cu indatoririle de zi cu zi, bea mai multe lichide, fa o cura de multivitamine, fii mult mai atent la ce mananci (consuma hrana sanatoasa) si renunta complet la cofeina si alcool. Daca simptomele de oboseala tot nu dispar, atunci inseamna ca ai nevoie de ajutor – spun specialistii americani. Oboseala cronica poate avea la baza mai multe motive medicale pe care trebuie sa le descoperi si sa le tratezi, pana nu se agraveaza si mai mult starea proasta.
Iata 7 eventuale cauze care pot sta la baza unei stari de oboseala excesive.
1. Anemia
Este o afectiune specifica mai mult femeilor care depun eforturi fizice si intelectuale foarte mari si au o lipsa acuta de fier in organism. Oboseala care are la baza anemia este rezultatul absentei globulelor rosii din organism. Asta te poate face sa te simti slabit sisa ai sentimentul ca respiri greu. Anemia are la baza o deficienta de fier sau vitamine in organism, sau – in cazuri extreme – hemoragii interne, sangerari abundente, sau alte cauze care tin de zona bolilor cronice, precum artritele reumatice, cancerul sau deficiente ale rinichilor. Corpul femeilor are nevoie de surplus de fier in timpul perioadelor de ciclu menstrual (din cauza pierderilor de sange), darsi in timpul sarcinii.
Principalul simptom in cazul anemiei il reprezinta obosealapronuntata. Anumite persoa