Turismul balnear este o nişă pe care România nu trebuie să o rateze şi una dintre priorităţile strategice pentru 2013 va consta în investiţii în infrastructura specifică, pentru a ajuta dezvoltarea acestui domeniu.
Aceasta este opinia ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, la deschiderea conferinţei internaţionale privind turismul de sănătate.
„Din punctul meu de vedere, turismul balnear, turismul medical este o nişă pe care România nu trebuie să o rateze. Este adevărat, la nivel de infrastructură lucrurile nu stau aşa cum ne-am dori, din aceste considerente am spus că una dintre priorităţile strategice pe care trebuie să le avem în următoarea perioadă este să corelăm ceea ce există ca potenţial natural în România cu investiţiile în infrastructura specifică. Ca atare, una dintre priorităţile strategice pentru 2013 va fi şi investiţii în ceea ce înseamnă infrastructură, pentru a ajuta dezvoltarea domeniului turismului medical şi a turismului balnear", a precizat ministrul.
Potrivit datelor statistice, a subliniat acesta, România are un potenţial enorm în zona de turism balnear, iar pe acest considerent nu este suficientă o abordare strict sistemică, din perspectiva ministerului, ci este necesară o colaborare instituţională cu patronatele şi industria de profil.
„Sunt convins de colaborarea între MDRT şi Ministerul Sănătăţii, dacă vom face politici coerente între ceea ce înseamnă dezvoltarea infrastructurii, profilul medicilor necesar şi pregătirea acestora la un standard - pentru că nu ajunge să fii competitiv în piaţa naţională. Este un produs pe care vrem să-l exploatăm, în sensul că aşteptăm să vină turişti străini. Avantajul acestui tip de turism este că cei care vin la relaxare nu vin singuri, vin însoţiţi de familie. Aceştia au capacitatea, dacă sunt mulţumiţi de servicii, să promoveze turismul balnear în ţăr