* zeci de elevi, dar şi pensionari au vizitat atelierele Centrului de Creaţie
Sâmbătă, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, ce au avut în acest an tema "Meşteşuguri tradiţionale - contribuţia acestora la conservarea patrimoniului cultural", atelierele meşteşugăreşti ale Centrului de Creaţie au fost invadate de copii dornici să vadă războaiele de ţesut şi roţile de olărit. Le-au oferit explicaţii despre mecanismele acestor instrumente tradiţionale de lucru chiar specialiştii ce le utilizează. Aproape 100 de elevi de la Liceul de Artă, de la Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu" şi de la Colegiul Naţional "Gh. M. Murgoci" au văzut cum se ţes maramele sau materialul din care se confecţionează apoi cămăşi, trăistuţe şi alte obiecte frumoase, al căror design este influenţat de arta secolului XXI. De arta tradiţională s-au arătat interesaţi şi pensionarii, care au venit şi ei să viziteze atelierele. Unii chiar au venit să ofere diverse piese de schimb pentru instrumentele tradiţionale, alţii au venit doar împinşi de nostalgia copilăriei.
"A fost o zi bună pentru noi, nu o zi formală. Copiii au venit, au văzut ce facem, chiar au pus mâna şi au încercat să lucreze, iar fetele, mai cochete, au încercat maramele să vadă cum ar fi arătat cu ele pe cap. Unul dintre elevii de la «Bălcescu» a spus că a mai lucrat la roată şi ne-am bucurat că tinerii sunt interesaţi de meşteşuguri. Succesul pe care l-am avut ne-a determinat să luăm decizia ca astfel de întâlniri să aibă loc trimestrial, de acum înainte", a spus Maria Puşcaciu, directorul Centrului de Creaţie.
Atelierele au fost amenajate în cadrul unor proiecte cu finanţare PHARE şi cu susţinerea Consiliului Judeţean Brăila, în scopul conservării şi valorificării unor meşteşuguri străvechi şi al formării profesionale a noilor generaţii.
* zeci de elevi, dar şi pensionari au v