Încă o localitate din Ucraina adoptă oficial limba română. Este vorba despre Biserica Albă, raionul Rahău din Transcarpatia. Anterior, presa ucraineană a scris despre o situaţie similară în localitatea Tărăsăuţi (Tarasovţî), raionul Noua Suliţă (Novoselişchi), din regiunea Cernăuţi.
Limba română urmează să fie folosită în documentele administrative, în calitate de limbă regională, informează Interfax, citată de Agerpres. Potrivit site-ului oficial al deputatului ucrainean Ghennadi Moskal (Ucraina Noastră-Autoapărarea Populară, de opoziţie), Consiliul local din Biserica Albă a luat o astfel de decizie încă din data de 14 august, în conformitate cu legea intrată în vigoare la 10 august, care stipulează că o limbă poate primi statutul de limbă regională dacă numărul de persoane care o consideră maternă depăşeşte 10% din populaţia regiunii.
Biserica Albă este unul dintre cele cinci sate din raionul Rahău unde majoritatea populaţiei este de origine română. Potrivit unui recensământ din 2001, etnicii români reprezentau 11,6% din populaţia raionului Rahău, respectiv 10.500 de persoane.
Legea privind funcţionarea limbilor regionale a fost promulgată la 8 august de către preşedintele Viktor Ianukovici, după ce a fost votată în două lecturi de către Rada Supremă într-o atmosferă de violenţă extremă între parlamentarii puterii şi majoritatea deputaţilor de opoziţie. Legea se aplică pentru 18 limbi, între care rusă, belarusa, bulgara, armeana, găgăuza, idiş, tătara, româna, germana, poloneza etc. Odesa a fost primul oraş în care rusa a fost declarată ca limba regională, exemplul său fiind urmat Harkov, Herson, Dnepropetrovsk, Doneţk, Zaporojie, LuganskA, Nikolaev, Sevastopol.
Încă o localitate din Ucraina adoptă oficial limba română. Este vorba despre Biserica Albă, raionul Rahău din Transcarpatia. Anterior, presa ucraineană a scris des