România şi Republica Populară Chineză au încheiat un Memorandum de înţelegere privind cooperarea în domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei (IT&C), potrivit informaţiilor publicate în Monitorul Oficial.
Documentul precizează că obiectivul memorandumului este "stabilirea cooperării instituţionale dintre cele două părţi, în vederea concentrării eforturilor şi a resurselor tehnice, financiare şi umane, având ca finalitate dezvoltarea cooperării tehnologice şi a activităţii inovative, precum şi a serviciilor legate de acordarea de asistenţă, consultanţă şi instruire tehnică, în vederea formării de resurse umane specializate în domeniul TIC".
Desfăşurarea activităţilor prevăzute în memorandum va fi condiţionată, printre altele, de existenţa resurselor de finanţare.
Documentul are un termen de valabilitate de cinci ani, existând posibilitatea să fie prelungit.
Ţara noastră vrea să colaboreze cu China şi în alte domenii. Săptămâna trecută, Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), a spus că România şi China ar putea încheia, în luna octombrie a acestui an, un acord referitor la investiţiile din agricultura noastră care ar putea fi susţinute de partea chineză şi la reactivarea exporturilor româneşti de carne de porc către piaţa chineză.
Toate aceste acorduri par să reflecte, însă, doar o colaborare la nivel instituţional, întrucât, potrivit reprezentanţilor Camerei de Comerţ şi Industrie România-China (CCIRC), în ultimii ani nicio investiţie cu capital chinez nu a fost realizată pe piaţa noastră.
Gabriel Ghelmegeanu, preşedintele CCIRC, ne-a declarat, recent, că problemele legate de vize, pe care chinezii le au în momentul în care vor să vină în ţara noastră, s-au accentuat în ultima vreme.
Domnia sa ne-a precizat: "Nu s-a rezolvat nimic cu vizele chinezilor sub noul Guvern