Un grup de cercetători americani a descoperit posibilitatea unei legături între prezenţa unor markeri genetici de un anumit tip şi riscul de obezitate produs de consumul băuturilor carbogazoase.
Anumiţi markeri genetici ar putea explica de ce unii consumatori de băuturi carbogazoase sau alte băuturi îndulcite artificial sunt mai predispuşi la obezitate decât alţii, informează site-ul postului american de televiziune Fox News.
În cadrul unui nou studiu descris în The New England Journal of Medicine, participanţii care au în ADN aceşti markeri într-o cantitate mai mare decât alţii au reieşit ca fiind supuşi unui risc mai ridicat de obezitate. În plus, cu cât au băut mai multe băuturi cu îndulcitori, cu atât a crescut şi diferenţa între cele două grupuri în ceea ce priveşte riscul de obezitate.
Markerii aceştia nu sunt ceva nou în ştiinţă, persoanele care îi au fiind considerate genetic predispuse la obezitate. Totuşi, specialiştii deţineau până acum prea puţine informaţii despre cum greutatea oamenilor care au asemenea markeri în ADN este influenţată de mai mulţi factori ai stilului de viaţă, cum ar fi tipurile de mâncare şi băutură consumate.
“Datele noastre sugerează că factorii genetici şi de mediu ar putea avea un efect combinat asupra riscului de obezitate. În cazul celor care au deja un risc genetic ridicat, riscul de obezitate ar putea fi diminuat prin alegerea unor băuturi mai sănătoase”, a spus un cercetător din cadrul studiului, Lu Qi, profesor asistent la Şcoala Harvard de Sănătate Publică.
Qi şi colegii săi au analizat informaţii de la peste 33.000 de adulţi participanţi la trei studii derulate în anii ’80 şi ’90. O dată la patru ani, subiecţii au fost chestionaţi despre mâncarea şi băuturile consumate.
Participanţilor li s-au analizat şi genoamele pentru identificarea a 32 de markeri genetici legaţi de obezitate. Pe