Sorin Ovidiu Vîntu a fost trimis în judecată în dosarul privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), fiind acuzat de spălare de bani şi instigare la delapidare. Procurorii au redeschis dosarele privind devalizarea FNI, Băncii Române de Scont, Băncii Agricole şi Băncii de investiţii şi Dezvoltare, după ce fostul director al Gelsor şi SOV Invest, Nicolae Popa, a fost arestat în Indonezia, unde se ascundea pentru a evita pedeapsa de 15 ani de închisoare în vechiul dosar FNI.
Procurorii vor să îi confişte lui Sorin Ovidiu Vîntu suma de 7.289.406 dolari, bani care au fost spălaţi de Vîntu la data prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii – F.N.I. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Bucureşti.
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au constatat că cercetările penale anterioare, în dosarele în care Vîntu a fost achitat sau infracţiunile de care era acuzat s-au prescris, "s-au limitat la palierul administrativ al Grupului „GELSOR”, fără o contextualizare a acţiunilor/inacţiunilor celor în cauză, ignorând cronologia faptelor şi beneficiarul final al fondurilor financiare obţinute în mod ilicit, prin fragmentarea succesivă a dosarelor şi neevidenţierea atribuţiilor decizionale exercitate de către Vîntu Sorin Ovidiu".
Procurorii au constatat că există mai multe "puncte de convergenţă" între dosarele penale anterioare. Astfel, activităţile ilicite s-au desfăşurat prin mai multe societăţi, toate deţinute de Sorin Ovidiu Vîntu prin Grupul GELSOR: GELSOR SA, SOV INVEST SA, IMOBILIAR NETWORK SA, VÎNTU SORIN OVIDIU COMPANY SRL, GELSOR IT SA etc.
Principalul beneficiar al sumelor de bani cu care a fost prejudiciat statul sau companiile având capital de stat a fost Vîntu.
Procurorii au constatat că, în perioada decembrie 1999 - martie 2000 (înainte de prăbuşirea FNI) l-a determinat pe Nicolae Popa,