Invazia unui dăunător foarte periculos, gândacul de tulpină Ips duplicatus, care a infestat pădurile de pe raza a şase ocoale silvice din judeţul Suceava, a fost stăvilită, dar numai după ce au fost luate măsuri drastice.
Pentru a împiedica răspândirea dăunătorului a fost necesară doborârea şi cojirea a aproape 40.000 de arbori, molizi plantaţi în urmă cu o jumătate de secol.
Şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, a explicat măsurile luate şi necesitatea lor:
“Direcţia Silvică Suceava a cojit până în prezent prin forţe proprii sau prin contracte încheiate cu firme prestatoare de servicii silvice circa 90% din cei peste 40.000 de arbori infestaţi semnalaţi până la sfârşitul lunii iulie, restul fiind exploataţi prin contractele încheiate anterior stabilirii măsurilor de cojire. Ne-am propus ca până la sfârşitul acestui an să finalizăm lucrările de exploatare şi cojire a tuturor arborilor infestaţi, astfel încât în primăvara anului 2013 , când va începe un nou zbor al gândacilor, să nu existe în pădure arbori în care au iernat insectele”.
Practic, dacă această măsură nu ar fi fost luată, în primăvara anului viitor, pe lângă miile de arbori uscaţi deja “pe picioare”, noi generaţii de gândaci de tulpină s-ar fi răspândit la arborii sănătoşi din împrejurimi, ori chiar mai departe, chiar şi pe raza altor ocoale silvice, provocând pagube şi mai mari.
Gândăcul ce face ca arborii să se usuce din picioare
Ips duplicatus este o specie de gândaci care se dezvoltă sub scoarţa arborilor de molid împreună cu alte specii înrudite de gândaci, iar atacul său constă în roaderea scoarţei şi depunerea de ouă în galeriile săpate de femele. Larvele rezultate se hrănesc cu ţesuturile dintre scoarţă şi lemn, provocând moartea arborilor.
Înmulţirea acestor dăunători a fost favorizată de seceta de anul trecut, continuată anul acesta, iar a