Bogații din România sunt mai mulți decât par, cel puțin așa crede Ministerul Finanțelor, care spune că averea „normală“ a unei familii se reduce la o locuință de 60 de metri pătrați. Iar bogații trebuie impozitați suplimentar.
Bugetul de stat al Românei are nevoie de bani, deci trebuie să își majoreze încasările. Aceasta este filosofia pe care o urmează actualul guvern Ponta, dar nu numai, taxele și impozitele fiind majorate în fiecare dintre ultimii trei ani.
Problema este cum se vor face aceste majorări ale încasărilor. Dacă s-ar discuta despre combaterea evaziunii fiscale, despre sifonarea profiturilor către alte sisteme fiscale mai prietenoase (prețurile de transfer) sau dacă ar fi luate măsuri de sprijinirea economiei astfel încât să crești baza de impozitare (și nu prin includerea tuturor persoanelor în respectiva bază), atunci ar fi foarte bine. Dar nu, la noi încasări mai mari la buget nu se pot face decât prin majorări de taxe sau impozite.
Ne întoarcem la instituția „perceptorului“, care mergea acasă la contribuabil și verifica: „Ți-a fătat vaca? A, deci ai două animale, trebuie să plătești dublu!“ Desigur, nu mai este vorba de vaci și porci (deși nu ar fi exclus să intre și aceștia la „bogăție“), ci de piscine, fântâni arteziene sau statuete la intrare. Sau orice ar putea indica o „bogăție“ peste nivelul „normal“. Nu se știe încă ce înseamnă „normal”, dar este clar că trebuie să avem o „taxă pe bogăție“.
Buda în curte versus boiler în casă
„Este foarte clar că, păstrând cota unică la 16%, veniturile bugetare - pentru a avea bani pentru școli, pentru spitale, pentru drumuri - trebuie să crească“, spune premierul Victor Ponta, care adaugă că, totuși, cota unică din România și Bulgaria înseamnă „dumping fiscal“, dând ca exemplu Germania, unde impozitul este de 45%. Bun, păstrăm cota unică la actualul nivel, dar de unde