Conform unor surse ale revistei germane, scutul de protecţie al zonei Euro pentru state aflate în dificultate ar urma să fie de patru ori mai mare decât era proiectat iniţial Mecanismul de Stabilitate. Scopul este ca facilitatea să poată acoperi la nevoie şi state cu economii mari precum Italia sau Spania.
Modelul pentru aceste planuri este cel al precursorului Mecanismului de Stabilitate, aşa numita Facilitate Europeană de Stabilitate Financiară. Acolo există o serie de mecanisme care permit Fondului să cumpere numai părţile extrem de riscante dintr-un set de obligaţiuni spaniole, de exemplu. Restul banilor ar proveni de la investitori privaţi care şi-ar asuma numai porţiunile mai puţin riscante. Problema este că Facilitatea de Stabilitate nu a găsit niciun investitor privat interesat de o asemenea participaţie.
În prezent, se poartă negocieri la Bruxelles pe acest subiect. Ministerul de finanţe al Germaniei vede iniţiativa cu ochi buni, dar se împiedică de opoziţia Finlandei. La Helsinki se doreşte întâi o aprobare a Parlamentului naţional pentru că Guvernul priveşte aceste noi planuri drept o schimbare radicală a acordurilor existente.
Nevoia unui Fond mai mare este, între timp, evidentă. Un exemplu este Grecia în acest sens. Se pare că necesarul de finanţare externă imediată a Atenei este, de fapt, mult mai mare decât lăsase guvernul elen să se înţeleagă. În realitate, Grecia ar avea nevoie imediată de 20 de miliarde Euro pentru a evita incapacitatea de plată. Dublu faţă de calculele anterioare. Pe de altă parte, Atena trebuie să-şi îndeplinească angajamentele asumate cu privire la asanarea bugetară. Numai aşa va putea să primească următoarea tranşă de bani de la creditorii internaţionali.
Obama şi Romney – preview la dezbaterile prezidenţiale (NY Times)
Cei doi candidaţi la funcţia supremă în statul american au purtat